Éles & Makai kft       1182 Budapest Brassó utca 11         Tel: +36 20 414 4214

          DPF Részecskeszűrő Szakszerviz  tisztítás - felújítás!   Garanciával! 

 

Mi is a szerepe a DPF koromszűrőnek?

A dízelmotor által keletkezett tökéletlen égésből adódóan megszűrje a koromszemcséket, hogy ne kerülhessen környezetünkbe és egészségünket ne károsítja. A részecskeszűrő porcelánfilterében kialakított koromcsapdákba kerül be a korom, miután telítettséget jelez és ezt érzékeli a nyomásszenzoron keresztül az autó komputere, regenerációt indít el. Vannak autótípusok amiknél a műszerfalon elhelyezett lámpával jelzik, hogy regeneráció van folyamatban, vannak autómárkák ahol semmilyen jelzés nem utal a részecskeszűrő regenerációjára. Köztudott az is, hogy a városi közlekedések alatt, illetve a rövid távok megtételével nem tud a részecskeszűrő tökéletesen regenerálódni, vagyis nem jön létre a koromszűrő kiégetése. Így rövid időn belül a dugulás veszélye fennállhat. Az autógyárak többnyire javasolják az autópályán történő közlekedést pont azért, hogy a gépjármű által indított regenerációk minél tökéletesebben tudjanak lezajlani. Így tapasztalataink alapján, miután nagy általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a személyautók 500-600km megtétele után regenerálnak, tehát bőségesen elég ha 500-600km megtétele után megyünk ki az autópályára egy 60-80km -es útszakasz megtételére. Fontos, hogy a személyautónk legalább folyamatosan a 3000-es fordulatszám tartományban legyen! Ennél a forgási tartománynál történik meg a legtökéletesebb regeneráció a részecskeszűrőben. Ha betartjuk a fent leírtakat, jelentős élettartamot tudunk biztosítani a részecskeszűrőnek.

 
 
 

 

 dpf

 
 
 
 
 
 

A Részecskeszűrő minden dízel személyautó és teherautó, Euro 4-es, 5-ös, illetve újabb gépjárműben megtalálható. Szerepe, hogy megszűrje és elégesse a kibocsájtott szennyező anyagokat. Mint tudjuk az égetési folyamatnak hamu a fennmaradó összetevője, ami kellő telítettség elérésekor duguláshoz vezet. Viszont képes a részecskeszűrő akkor is eldugulni, ha folyamatos városi forgalomban, vagy rövid távokon használják az autót. Az gépjármű meghibásodott alkatrészei is komoly befolyással bírnak a részecskeszűrő működésére! A mai dízel motorral szerelt autók dinamikus vezetési stílusra vannak tervezve és autópályás utakra!

Nézzük meg kicsit mi a felépítése egy dízel partikel filternek! Részecskeszűrő az autó kipufogó rendszerébe van beépítve, többnyire közel a turbó után. A DPF filter úgy van kiképezve, hogy a porcelánbetétben koromcsapdák vannak kialakítva, amiben a korom megül. A gépjármű komputere folyamatosan figyeli a szűrő különbözeti nyomását, így mikor eléri az emelt határértéket, regenerációt indít el. Mit is jelent a regeneráció? A regeneráció szerepe, hogy elégesse a részecskeszűrő koromcsapdáiban felgyülemlett kormot. Egyébként egy elég összetett folyamatról beszélhetünk! Első körben elkezdi felfűteni a szűrőt 600-800 fokra, közben elkezd emelkedni a motorolaj szint, mivel ilyenkor utóbefecskendezés történik, ezekben az esetekben felhigul a motorolaj és a gázolaj a részecskeszűrőbe kerül, segítve a regeneráció folyamán a korom elégését. Hozzá kell tennem ezek mellett elektromos segédalkatrészek figyelik a hőmérsékletet és közben mérik a kipufogó nyomást mindaddig míg a részecskeszűrő nyomása el nem éri a gyári értékeket. Miután részecskeszűrőnk regenerációja véget ért minden visszaáll a normál értékre, úgy a motorolajszint, mint a részecskeszűrő hőmérséklete. Normál, jól működő részecskeszűrők esetében a regenerációs fázis bizonyos kilométer megtétele után ismétlődik. Általában a gyár által megjelölt futási fázisig képesek jól működni, persze vannak kivételes esetek, mikor idő előtt eldugul a filter, de előfordul mikor valaki sokat használja autópályán az autóját, hogy lényegesen nagyobb futási intervallum megtételére képes. Tehát a lényeg nagyon sok függ attól, hogy is használjuk autónkat és mennyit közlekedünk a városban?! Sokan próbálják megóvni a részecskeszűrőt a méregdrága üzemanyag, vagy a különféle csodaszerek használatával. Teljesen fölösleges a drága üzemanyag használata mert nem fog sokkal többet elmenni az autó részecskeszűrője mint a normál üzemanyaggal. A különféle varázsszérumok használata meg két dologra kifejezetten jó! 1.) Sok pénzt adjunk érte! 2.) Megrövidítsük a részecskeszűrő futási intervallumát! Tehát ha azt akarjuk, hogy tökéletesen üzemeljen a partikelfilterünk tartsuk be a fent leírtakat!

 
Részecskeszűrő
  
 
 
Elsősorban a rövid városi közlekedés, elektronikai alkatrészek meghibásodása ( nyomásszenzor, hőmérök, lambdaszonda fűtő), EGR szelep meghibásodása, turbó és motorhiba okozta olajosodás a részecskeszűrőben, nem megfelelő motorolaj használata, befecskendezők hibás működése, légtömegmérő vagy fojtószelep megibásodása, vagy  lejárt részecskeszűrő intervalluma. Néha a többszöri kényszerregeneráció is a részecskeszűrő dugulását okozhatja!
 
 
 
 
Az eldugult részecskeszűrő erőtlenné teszi az autót, mivel nincs kellő kipufogógáz áteresztés, a másik jel a műszerfalon mutatkozik, világít a motorhiba jelző lámpa, de bizonyos típusoknál konkrétan megjelenik a részecskeszűrő üzenet is a műszerfalon, ilyenkor letilt az autó komputere és 3000-es fordulatszámnál többet nem pörög a motor, ráadásul az eldugult részecskeszűrő a turbót is hamar tönkreteszi. Ne kockáztasson! Ilyen esetben haladéktalanul keresse fel szakszervizünket!
 
 
 

 

éles & makai eolys részecskeszűrő

 

Részecskeszűrő adalékanyag:

Bizonyos típusú autóknál ( FAP rendszerű és egyéb ) a részecskeszűrő regenerációja adalékanyag segítségével történik, így néha ajánlatos az adalékanyag tartály szintjét ellenőrizni és amennyiben szükséges azt feltölteni! Az adalékanyag ára autótípusonként változik így tájékozódjon telefonon kollégáinknál!

 

 

 

Hírek

 • Részecskeszűrő tisztítás kupon akció!

   

  Részecskeszűrő akció

  Kupon akciónk, ami 10% kedvezményre jogosítja fel kedves ügyfeleinket, úgy a hozott részecskeszűrők, mint a komplett autók részecskeszűrő tisztítási díjából! Az akció Január 31-ig érvényes! A weboldalon található kupont, fényképezze le telefonjával és szíveskedjenek a részecskeszűrő tisztítás előtt felmutatni!

   

 • DPF részecskeszűrő tisztítás
  2017-09-23 13:12:44

   

  Dugult részecskeszűrő 

                                   Részecskeszűrő

                                   

                                   vw részecskeszűrő

  Részecskeszűrő tisztítás után

   

 • Fék Akció
  2016-11-18 11:23:18

   

   

  Éles & Makai kft

   

  Minden BMW modell fékbetétet és féktárcsa akció keretein belül Ön csak az anyagárat állja, mi meg a munkadíjat! 2017 évi Akciónk Szeptember 1-től November 30-ig tart!

   

 • keressen minket a facebookon is!
  2016-11-16 11:56:31

Hírlevél


Szavazás

Ön ellenőriztette Részecskeszűrője állapotát nálunk?
Igen
Nem
Asztali nézet